Žijem...vn...ika

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O vzťahoch.

Neale Donald Walsch             O vzťahoch.(1)

...hlavné myšlienky z knihy...

Vzťahy predstavujú najdôležitejšiu skúsenosť nášho života.Bez nich nie sme ničím.
Doteraz sme si nenašli spôsob,ako žiť v harmónii-ani na úrovni individuálnej,ani kolektívnej,ani spoločensky,ani politicky,ani lokálne,ani na medzinárodnej úrovni.Jednoducho nám robí veľké ťažkosti vychádzať spolu-nieto ešte navzájom jeden druhého milovať.
Zmysel akéhokoľvek vzťahu nemá nič spoločné s tým,čo z neho človek vyťaží,ale je o tom,čo sa doň rozhodne vložiť.Nie však s úmyslom vedomého očakávania,že za to dostanem,čo si sám želám.Tvoj vklad do vzťahu má byť jednoducho úprimným prejavom sebavyjadrenia v súlade s tým,kto v hľbke svojej duše naozaj si.
A nikdy pri tom ani na chvíľu,nepopieraj svoje skutočné bytostné ja.Ak tvoje pravé ja nie je pre niktorých ľudí dostatočne príťažlivé alebo im nevyhovuje,aby pri tebe zostali,nechaj týchto ľudí od seba odísť;nech si idú.
A tak sú pre nás vzťahy z pohľadu našej fyzickej existencie-vzťahy k ostatným ľuďom,miestam a veciam-doslova životne či bytostne dôležité.Bez vzťahov k čomukoľvek na tomto svete by sme vlastne ani neboli.

To,čo sa mi nepodarí uvidieť vo vás,nikdy nenájdem ani v sebe,lebo vlastne ani neviem,že také čosi vôbec existuje.Preto ani v sebe nemôžem objaviť božskú podstatu vlastnej existencie,skôr než ne ňu"natrafím"vo vás,než ju neobjavím a nerozpoznám vo vás.Ak sa mi nepodarí rozpoznať božskosť vo vás,nemôžem ju vybadať v sebe,ak nevidím vaše dobré stránky,nevidím ani svoje.
Pritom tu teraz nerozoberáme iba vzťahy k ľuďom,ale máme na mysli vzťahy ako také,v širšom zmysle-teda i k miestam,veciam,ba dokonca i k udalostiam,tomu,čo sa v živote vyskytne či prihodí.
Len čo pochopíme,aké posvätné miesto majú vzťahy v životnej skúsenosti každého z nás,budeme si túto skúsenosť zo vzťahov uchovávať ako vskutku posvätnú-nie iba v myšlienke,nie iba v slove,ale najmä v skutku.
A práve skutky,začnú prinášať tú vzrušujúcu zmenu.
Iba to,čo vidím vo vás,môžem vidieť v sebe.

Ako sa vo vzťahoch realizovať?Nuž,prostredníctvom svojich vzťahov môžeme všetko poľudšťovať.Dokonca môžeme "realizovať"aj ľudí.Stačí vzájomná náklonnosť a príťažlivosť-sú na svete,sú reálni.A to je napokon i najvyššie štádium,vrchol sebarealizácie.
Pochopiť úžasnú múdrosť obsiahnutú v prostom posolstve,že:sme tu jeden pre druhého.

Sebarealizácia znamená vidieť a realizovať seba v tom druhom a cez toho druhého.
Skutoční duchovní učitelia preto nerobia nič iné,iba chodia medzi ľudí a usilujú sa navracať ich samým seba.
Budú sa na vás dívať,budú vám hľadieť priamo do očí a budú vás vidieť takých,akých si dokonca neviete predstaviť samých seba ani vy sami.A vy sa len budete čudovať,prečo va nevidíte seba tak,ako vás vidia oni.Nato sa budú čudovať oni,ako je to možné,že vy sa sami takto nevidíte.

Slová láska a sloboda sú navzájom zameniteľné.K nim sa radí aj slovo radosť.Tieto tri slová znamenajú jedno a to isté.
Preto ak niekoho ľúbime,nikdy,ale nikdy sa ho neusilujeme nijakým spôsobom obmedzovať či usmerňovať.
"Chcem pre teba len to,čo si želáš ty sám."
Boh by nám nepovedal nie,nech by ste žiadali čokoľvek.
Takto sa môžeme práveže vyvíjať,duchovne rásť a stávať sa skutočne tým,kým vo svojej podstate ste.
Buďte bdelí.Neviete,kedy príde váš majster.

To,čo bolo správne včera,nemusí byť správne aj dnes,dnes to môže byť práveže nesprávne;a naopak.
Láska je o voľnosti,láska nepozná hranice,obmedzenie,reštrikcie,či podmienky akéhokoľvek druhu.
V duchu:Nebudem ťa obmedzovať.Nebudú existovať nijaké podmienky,ktoré by nás nútili nasilu formálne zotrvávať pri sebe.Nebudem sa nijakým spôsobom usilovať potláčať tvoje prirodzrné prejavy o sebarealizáciu.
Uvedomujem si,že časom sa aj ty-tvoje vlastné ja-budeš vyvíjať a meniť.Budú sa meniť tvoje myšlienky,názory,predstavy,záľuby,túžby...

Ži prirodzene a vierohodne,tak ako to cítiš.Ži v súlade so svojou pravdou,vnútorným presvedčením.A ak ma naozaj ľúbiš,ľúb ma práve preto,že ja sa vo svojom živote tiadim svojou pravdou,svojim presvedčením.
Tak vedzte,že toto je ten pravý,požehnaný vzťah.
Nielenže ťa ľúbim napriek včetkým tvojim chybám,na aké si len spomenieš,ale ja ťa ľúbim práve takého,aký si aj s tými chybami.
A toto  je láska.Všetko ostatné je pretvárka,faloš.

Skús trochu pouvažovať nad tým,či tvoje najväčšie chyby nie sú v iných súvislostiach práve tvoje najväčšie prednosti.Tober si napríklad aj takú možnosť,že presne to, čo ľudia majú radi, sa za iných okolností môže niekedy ukázať ako pravý dôvod,pre ktorý sa od teba neskôr odvracajú.

Neusiluj sa na svojej osobnosti čosi násilne meniť či potláčať.Nepokúšaj sa na svojomsprávaní odstrániť to,či ti je bytostne vlastné,to čo ťa robí tým,kým si.
Nezbavuj sa toho.Zostaň vždy sám sebou a uchovávaj si v náležitej miere všetky stránky svojej osobnosti,aby si bolprijateľný pre seba a za nijakých okplností sa ani na okamih nespreneveril samému sebe.

Pravé vzťahy vytvára celkom nový model,v ktorom sa deklaruje:"Vidím v tebe to,čo si želáš vidieť v sebe.Dávam ti to,čo si sám želáš dostávať."
Ľúbime svojich drahých natoľko,aby sme im bez najmenších ťažkostí kedykoľvek povedali tie tri čarovné slovíčka?
Nemám teraz na mysli ti obvyklé:"Veľmi ťa ľúbim."
Myslím na iné tri čarovné slová utužujúce každý vzťah-
 "Ako si želáš."

rôzne...prevzaté | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014