Žijem...vn...ika

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pes-spolupútnik životom človeka./1.časť/

Keď som bola malá-do 3rokov-sme bývali ešte v starom dome a nepamätám sa,že by sme mali psa.Dokonca ani v celej dedine ich nebolo veľa.Bola väčšia chudoba a ľudia zbytky jedla buď nemali,alebo ich dali mačkám /tých bolo veľa-bolo veľa myší/.alebo sliepkam,aby lepšie znášali vajíčka.Toto bolo vtedy podstatnejšie a že pes je aj strážca majetku-nebolo toho majetku veľa.
Prvého psa sme mali v novom dome,kde bolo všetko pootvárané,nedostavané.Škridľu sme doniesli zo starého domu,tak-tam sme už nemohli bývať.Aj som sa otca pýtala,či to v novom dome "dobre zaklincoval",aby nám nezatekalo,ako v starom.Ale dvere sme nemali ešte urobené,len provizórne sa prikladala nejaká prekážka do zárubne,aby niekto neprišiel,keď sme spali.Vtedy otec doniesol psa a dal mu memo Dingo,že vraj podľa knihy:"Divý pes Dingo.",ale odvtedy som o tej knihe nechyrovala.Dingo bol spoločenský pes-mal rád prítomnosť ľudí a preto si ho pamätám,lebo išiel aj so mnou,keď som odišla z domu cez záhradu do Roľníckeho družstva k opravárenským dielňam a k traktorom.Asi som nešla bezdôvodne,lebo otec tam pracoval ako traktorista.Aj keď chodil otec v noci orať na pásovom traktory-.DT-éčke,Dyngo chodil s ním a sedal v traktori.To sa mu stalo "osudným".Raz počul zvuk traktora,išiel za ním a nevrátil sa.Po čase sme sa dozvedeli,že odišiel za traktorom zo susednej dediny a traktorista si ho potom nechal vo svojom dome.Otec bol raz Dynga aj navštíviť,ale on mal už nového majiteľa...

všeobecné | stály odkaz

Komentáre

  1. Mně je za mojím Athoskem vopravdu moc smutno.
    Von byl moc vodvážnej, klidně nasrdil i dobermana za rohem. Pustil se do něj nekompromisně. Jenže potom v další fázi zuřivýho boje na život a na smrt se přiběh skovat za mne.Teď si to asi, tu celou situaci dokážete představit. Athos hrdinně za mnou, přede mnou vytočenej dobrmann a teď babo raď. ještě, že mne Rusáci naučili vciťování.
    Když už bylo jasný, že Athos odchází, tak jsem mu zašeptal, že je poslední pes, kterej byl můj přítel.
    Tak teď už psa nemám. U nás doma se slovo muselo dodržovat.
    publikované: 13.01.2011 09:14:14 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :)
    Zaujímavé, ako si dokáže pes vybrať pána... Mám nejakú podobnú skúsenosť, ale ja som ten z druhej strany... strýko si kúpil psa Rexinu (vtedy bežal v telke komisár rex) a bol mu pánom asi pol roka... potom to prešlo na mňa, ale tak , že sme si to ani jeden neuvedomili. Poslúchala ho síce rovnako ako predtým, ale len dovtedy, kým som jej niečo neprikázal ja. Potom sa mohol aj roztrhnúť, ale nepohol ňou...

    Mito - ja snívam o jorkšírovi... alebo o čínskom chocholatom naháčovi - to sú psiská ktoré môžem (a zároveň mám z nich väčší strach ako z veľkých psov... nesmejte sa mi... vážne) ale momentálne si ich nemôžem dovoliť... snáď keď budem veľký (a bohatý :D)
    publikované: 13.01.2011 09:28:09 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hmm..
    V zivote mozeme stretnut vela ludi a vela psov. My sme mali zopar (3) psov v dome a kazdy bol nas dolova do pismena. Keby som mohla mat psa, rada by som foxteriera maleho.Lenze byvam v byte a nie v dome, takze nic z toho. Az taky pes nie som aby som mu nedopriala pekny psi zivot. Pekny den :)
    publikované: 13.01.2011 11:57:24 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. jajaj...+ naiv...
    ked dožiješ sa dôchodkovej slobody-ten život psí-jajaj-mne sa o nom iba sní..:-))je to čas-ked psík je priateľ do /ne/pohody-bez neho bol by 24 hodinový depky čas..povinnosť aj zábava..starosť žiadna..len rozdáva..hoc nemáme dom-málo času trávi v nom-dľa počasia..

    aj náš pes-kedysi-dávno-ked som mala ešte sny- sa volal Dingo..podľa tej knižky..to bolo na dvore..a bolo ich postupne viac..určite im nebolo tak dobre - ako teraz-ked sme pánmi svojho času-hoc v paneláku..

    kôn a pes..duše čisté ..nezradia..je to isté..
    publikované: 13.01.2011 12:20:42 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Bránil som sa psovi do nedávna
    Dcéry do mňa hustili ako rozprávať začali že chcú psa. Ja som bol názoru že pes do paneláka nepatrí. No a keď už dcéry dospelosť dovŕšili mladšia začala zase s pesničkou o psovi. Dokonca aby som kapituloval aj jedného vybrala na nete z jednej dedinky niekde za Krtíšom. Zahlásila že ide pre neho busom. Manželka bola na jej strane, čo iné mi ostávalo ako kapitulovať. No a máme psa. Vraj vybrala takého čo sa do bytu hodí. Bígla. Netrvalo dlho a zistil som že je to hádam najživší pes aký nosí chlpy. Juj či ma stál nervov prvý rok. Rozkmásal všetko čo sa dalo, od papúč po sedačku. Môj skoro odchod z tohoto sveta bolo keď mi rozhrýzol diaľkové na DVD rekordér. Chvála bohu funguje dodnes, čomu sa čudujem, lebo vyzerá ako by ho pes dohrýzol. No a teraz je to môj naj miláčik. Nedal by som ho za nič. Asi to blšiak cíti, lebo je furt na mne nasáčkovaný keď si sadnem k telke. Aspoň nemusím deku používať. Len ma sem tam napadne ako to bude keď tu nebude...
    publikované: 13.01.2011 12:39:58 | autor: believer (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. človek a pes dnes
    človek má zakodované-asi-túžbu - po živote s prírodou..a my-panelákoví-to aspon tým psíčkom riešime..
    súhlasím-podľa článku blogera na Pravde-nosiť vrecúško a výkaly odpratávať..psíkov pribúda-a teraz to vyzerá blbo..nuž-zato ale psí kamaráti nemôžu..
    a človeka niečo naučiť..hmm....skôr môj pes bude vajcia znášať.. :-))))
    publikované: 13.01.2011 13:03:27 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. radost ;))
    eh!.. hehe..veruze! skor!
    Ta nova moda psikov a zvieratiek za kazdu cenu ci na to mame sa starat a ci nemame.. a potom trapit abo vyhodit je nesmierne zvrhla..chcete pravdu? ja by som na to uvalila daky zakon..

    Radost, tak ti ma napadlo..ono keby fungovali rodiny ako treba, snad by sa ludom aj psom ulavilo..lenze ten nesmierny egoismus tejto doby kantri bez rodielu ako ludi ,tak aj zvierata...
    publikované: 13.01.2011 13:16:22 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. vyfack-naiv,
    akú "ľahkú" tému si navodila, o psíčkoch rozpráavu viesť, príhody milé spomínať. So zvedavá, čo ten tvoj dingo vyparatil.
    Keď umrela babka, pes nezostal na dvore s ujem, ani s mojou mamou, ale sa presťahoval na druhý koniec k tete. Cez prázdniny nás potom späť odprevádzal, po dvore poňuchal, ale vrátil sa späť. Je to zaujímavé, v kom si tú "istotu" našiel.

    To čo píše Believer je asi rodovým znakom Bíglov, lebo so žiadnym psom som sa nestretla, že by sa ako šteňa tak hral, ako ony. Dokonca je schopý ukradnúť i mobil zo stola a dohrýsť. Zas na druhej strane donúti, aby ste mu venovali pozornosť. Capne labkou, drgne ňufákom a musíte hladkať. Milé, dôverné, verné.

    ==kôn a pes..duše čisté ..nezradia..je to isté..== s Radosťou rada súhlasím
    publikované: 13.01.2011 16:55:36 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. pekné príbehy
    ste popísali o Vašich psoch a Vašom vzťahu k nim.Teší ma,že Vás téma zaujala.

    radosť-tajne som dúfala,že niekto vie aj o Dingovi-potešila si ma.
    publikované: 13.01.2011 17:05:38 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Aj koňa,by som rada-vasilisa26
    -aspoň chodiť si zajazdiť,je to môj sen od mala.
    publikované: 13.01.2011 17:31:10 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  11. vyfack-naiv,
    keď som ja bola málá, ja som sa na ňom nosila . Teraz je to už iba sen, že by som sa do detstva rada vrátila
    publikované: 13.01.2011 18:06:59 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014