Žijem...vn...ika

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prvá facka v tomto roku...


     Prvá facka v tomto roku- a čiastočné zatmenie Slnka-a zatmenie pred našimi očami...

Začnem príbehom môjho syna,ktorý si,z ušetrených peňazí z brigády po skončení školy,/ na jeseň 2010 k 21.narodeninám/ kúpil u nás v dedine a "pod rukou"malý motocykel Stelu.Zaplatil za ňu 150 Eur.a bola bez technického preukazu.Chcel sa s ňou"babrať"-umýval si ju,prečisťoval súčiastky,všetko si o nej prezeral na internete a chcel ju mať "skoro dokonalú".Má k tejto"piplavej"práci vzťah a aj čas,lebo je t.č.nezamestnaný.Prešlo niečo vyše mesiaca ako ju vlasnil a zobral ju ku kamarátovi,ktorý mu mal niečo poradiť a opraviť.Ten býva vo vedľajšej ulici,tak domov ju chcel vyskúšať,ako sa im to podarilo opraviť.Do našej,tiež vedľajšej ulici,prešiel na Stele naprieč hlavnou cestou.A tu-čo čert chcel-neďaleko na hlavnej ceste stálo auto a začalo ho nasledovať.Zastavili ho skoro pred našim domom a z neoznačeného auta vystúpili dvaja policajti-mali policajné vesty/tak povedal syn/.Urobili dopravnú policajnú kontrolu a dali mu aj fúkať na alkohol.Syn ešte nemá vodičský preukaz,motocykel nemal TP,v dychu alkohol nemal.Pýtali od neho 60 Eur.,ktoré pri sebe nemal a zo šoku sa bál ísť domov si vypýtať.Opísali si jeho osobné údaje,ktoré im nadiktoval a,že ho predvolajú na Políciu v okresnom meste.Doma povedal,čo sa mu stalo a my,že peniaze by sme mu dali a má ponaučenie,že na tomto motocykli môže chodiť len doma po dvore.Odvtedy to aj dodržiava.Predvolanie mu prišlo v dec. a bolo na 4.1.2011.Celé sviatky bol v napätí,že tam má ísť.Práve bolo čiastočné zatmenie Slnka a on mal predvolanie na 9:30hod.do okresného mesta vzdialeného vyše 40 km.Išli sme s ním aj my rodičia.Načas sme boli pred kanceláriou a syn chcel,aby som s ním išla dnu.Dal občiansky preukaz a policajt mal pripravené spisy na ten deň,otvoril a hovorí:"Urobili ste dopravný priestupok a bolo vám odobraté vodičské oprávnenie."Syn:"Ja nemám vodičský preukaz".Policajt zrozpačiteľ a začal hľadať niekde bokom...a trochu to trvalo,akoby bol prekvapený,že sa syn dostavil/mala som ten dojem/.Ďalej si urobil všetku prácu,čo bolo treba spísať.Všetko syn dosvedčil,aj že si je vedomý previnenia a v budúcnosti sa priestupkov vyvaruje.Čakali sme,že zaplatíme 60-100 Eur.a asi nebude môcť na určitý čas si robiť vodičský preukaz.Policajt povedal,že dostane najnižšiu sadzbu pokuty,za dva priestupky-bez vodičského oprávnenia viedol motorové vozidlo a to nemalo technický preukaz.Vypísal dva šeky ,ktoré máme uhradiť do 15 dní a keď sa nechceme odvolať,fotokópiu zápisnice o priestupkovom konaní nám nedajú.Dostali sme prvý šek-kde máme uhradiť 300 Eur.pokutu a druhý šek 16 Eur.za konanie.

 A - zatmelo sa nám pred očami...

Syn a aj my rodičia sme nezamestnaný a žijeme z môjho 50% invalid.dôchodku a mojej podpory v nezamestnanosti/sme posudzovaný spolu a syn,manžel nemajú nárok na sociálnu podporu/.

Mám otázky:
-prečo,ak nemám peniaze u seba na blokovú pokutu,mi nevypíšu šek...má každý takú hohovosť u seba?...
-prečo policajti dôrazne neupozornia,že po predvolaní musí zaplatiť najmenej 300 Eur.,keď neuhradí pokutu na mieste?...potom povedia,že môžete požiadať o splátky...
-prečo nemá policajt spis na stole,ako ostatné,ale niekde bokom a je z toho rozpačitý?...čo čakal?...
-prečo nedávajú fotokópiu z priestupkového konania,keď podpíšete,že sa nechcete odvolať?...-vraj mám potvrdenku zo šeku...

"Výhody socializmu si zobrali politici a nevýhody kapitalizmu dali ľudu."-to je môj názor.

...a mladí Slováci pozorujú a rozmýšľajú...a ja sa odvolávam...asi na lampáreň.

skúsenosti | stály odkaz

Komentáre

  1. hmm..
    isla by som za veducim/nacelnikom..aj my sme mali problem, pokuty a neviem co ale za dokumenty ..jednoducho sme isli a priamo z mosta doprosta povedali hlavne body problemu..aj podotkli, ze ak je potrebne teraz spiseme a podame pisomne..joo heh..vsetko sa vyriesilo ..mas svoje prava a tie mas pouzit..zakon je pre obe strany!mas pravo na vyrozumenie preco a ako a kolko! ak to nejde ustne, tak pisomne..preco nie?!
    publikované: 07.01.2011 11:00:49 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ako vraví Jajaj
    treba to riešiť, lebo odkladať to môže viesť k ďalším pálkam, lebo na to nezabudnú... viem z vlastnej skúsenosti
    Neverím že sa to nedá ukecať, keď ináč nie tak na splátky. Len to treba obehať, popísať papiere... venovať sa tomu...

    Držím palce a verím že to dopadne "do pohody"
    publikované: 07.01.2011 12:49:11 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Som prekvapený tou vysokou sumou
    Veď za väčšie priestupky sa dávajú menšie pálky. A myslím že na splátky by to šlo sa dohodnúť. Tiež mohli oči prižmúriť a urobiť z toho menší priestupok, keď sa priznal a nerobil problémy...
    publikované: 07.01.2011 13:58:19 | autor: believer (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. uf,
    to je teda galiba...tiez doporucujem neuzatvarat to a obratit sa na nacelnika...
    publikované: 07.01.2011 14:53:01 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. moji milí spolu-blogeri
    je to ozaj -galiba!Máme 15 dní /od 4.1./do splatnosti šekov.Sú možnosti:-požiadame platbu na splátky
    -podáme písomné odvolanie,ale...pravdepodobne nám to nič nepomôže,lebo mi sme sa rozprávali aj s ich vedúcou a tá nám povedala,že všetko je podľa zákona...
    publikované: 07.01.2011 15:18:08 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  6. o dopravnej policii z rozpravania viem
    ze su vobec najprisnejsi a ked nastane nejaky priestupok, najlespsie je dohodnut sa s policajtami, priznat si chybu ak je opravnena a zaplatit pokutu namieste, inak su z toho omnoho horsie tahanice a problemy. Ja som s nimi nastastie este problem nemal - vodicsky mam nejaky mesiac este len a v aute som sedel zatial mozno 10-krat (na dlhsiu vzdialenost), cize z vlastnej skusenosti neviem. Ale teraz, ked uz vam dali zaplatit pokutu, tak sa proti tomu uz len tazko odvolate. To trebalo prebrat s policajtom, nez vam to vypisal a ak mate horsiu financnu situaciu, mozno by prizmuril oci a cast vam odpustil...
    publikované: 07.01.2011 20:21:47 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. no uz je neskoro
    plakat nad rozliatym mliekom. Syn mal aspon zazitok (hoci neprijemny) a poucil sa do buducnosti.
    publikované: 07.01.2011 20:23:37 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  8. a sice vy, rodicia, tak isto
    tiez som bol na policii za napadnutie. Hm. Ale nechcem o tom hovorit. Je to neprijemny zazitok. Mal som povodne platit pokutu okolo 500 - 700 eur, bol som vypocuvany, no odpustili mi to. V podstate asi aj preto, ze ten, ktoreho som napadol, bol fakt hajzel. Je to cerstve ale je to minulost.
    publikované: 07.01.2011 20:31:03 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. hb- Je to dalšia skúsenosť-
    ale z tých nepríjemnejších a tak ako píšeš,teraz už musíme len zaplatiť a syn má ponaučenie.Snažíme sa žiť čestne a stane sa nám len menšie previnenie -a sme hneď čo najprísnejšie potrestaní.Tak to cítim-ako by koleso "karmy"sa stále zmenšovalo...?Opakujú sa nám udalosti...alebo sme nepoučiteľní...?

    Vážim si tvoju reakciu na môj článok-potešilo ma to.
    Trápi ma len:
    prečo má mať u seba každý,ak urobý dopr.priestupok od 60-650 Eur.? /taká je bloková pokuta/ a polícia nevypíše šek? /že to už zrušili/.
    Ja určite nemávam u seba na vyše ani tých 60 Eur.a šek by som vyplatila.Ak niekto nevyplatí,nech ho predvolajú na priestupkové konanie-no prosím...a to vykonávajú aj v jeho neprítomnosti /tak bolo napísané na predvolaní/.
    A na priestupkovom konaní je sadzba od 300-1000 Eur.

    publikované: 08.01.2011 06:27:17 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  10. o zruseni sekov som pocul
    vraj sa to zneuzivalo. Ked boli vystavene, vodici ich vyhadzovali a potom su tazko vymahatelne, ked sa vodic nechce priznat (alebo ked si policajti vymyslali?). Kvoli tomu sa zadrziava vodicsky (tusim na 15 dni?), ked vodic nemoze zaplatit pokutu na mieste. On vodicsky nemal takze by mu nemohli zadrzat nic... ... Ono policia ma dost velku moc, lenze peniaze maju vacsiu.
    publikované: 08.01.2011 10:11:14 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  11. najľahší spôsob
    ako nepriamo prinúť mladých ľudí podvádzať a klamať! Áno, lebo slušný chlapec, navyše hlava triezva priznal svoje meno, iniciáli, teraz už bude vedieť, ža sa volá Jožko Mrkvička a iné klamstvá, lebo tak to policajti chcú.... mali by ísť loviť do Málinca, kde sa ožratí mládežníci na motorkách bežne premávajú a ked sa ich snažia poliši zastaviť, na svojich silných strojoch zdrhnú, policajti nemajú šancu!.... ach bože!!! toto je krajina idiotov!!! nemyslím tým teba a chlapca, jeho záľubu chápem... vždy lepšie hrabať sa v motocykli ako sedieť v krčme!... nič, skúsiť ešte napísať na vyššie inštancie, či majú skutočne záujem o to, aby sa naučil chlapec klamať a podvádzať....
    publikované: 08.01.2011 12:33:10 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Budeme sa musieť uspokojiť
    s tým,aby sa aspoň iní podučili-ako to funguje s dopravnou políciou.
    Všetkým Vám ďakujem za komentáre.
    publikované: 08.01.2011 16:22:09 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  13. matahari
    policajti ziju z malych priestupkov. Ked sa slusnemu obcanovi nieco stane, ihned ho odsudia. No ked ide o nejaky zlocin vo velkom, su na to kratky. Ked ide o vyznamnejsi zlicin medzinarodneho rozsahu, riesi to Interpol. A ked o zlocin, ktory bol odhlasovany a schvaleny, vola sa to politika.
    publikované: 08.01.2011 16:54:11 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  14. matahari
    vsimni si Yakuzu v Japonsku... Ide o moc, nie o moralku.
    publikované: 08.01.2011 16:56:13 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  15. 88
    posledná veta-smutná a pravdivá-hovorí o kvalite nášho sveta.. :-(
    publikované: 08.01.2011 17:20:09 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. radost
    co existuje a je uspesne, je spravne. V Yakuze, ak nejaky jej clen zomrie, je o jeho rodinu dobre postarane, je im poskytnuta ochrana a vyplatena pekna suma penazi.. Su aj organizacia majuce moc, ktore maju za ciel dosiahnutie mieru, ako napr. OSN. Zalezi len na tom, kde sa moc uplatnuje.
    publikované: 08.01.2011 20:48:53 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Mám podobnou skušennost, je to tak tři roky.
    Ve Východnej jsem jel docela moc rychle. Je tam takovej padáček dolů a čtyřicítka.Tak přesně tam měřili. Já na neutrál, že se se sešoupnem, prdlačku! Naštěstí jsem měl v autě přivožralou švagrovou.
    Ta naštěstí pravila na příkaz příslušníka, že otevřete kufr, že žádnej kufr nemáme, že jsme bzli pouze na otočku. Příslušník PZ znejistěl a snažil se najít náhradní řešení. Pili jste, samozřejmě, víte jak je dehzdratace životu nebespečná, śvagrová je dietologická oná, sestra. Vyděsila ho předtuchou celkovýho kolapsu a selháním životně důležitejch funkcí.
    Já jsem už věděl, že ho má na lopatě, teda švagrová, ale pro jistotu jsem ukázal takovej průkaz. Tam bylo napsaný i rusky, že bez práva kontroly.
    Nebudete mi to věřit, ale vůbec žádnou pokutu jsme neplatili:-)))
    publikované: 12.01.2011 13:19:42 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Mto-to bolo pred 3rokmi!
    Už je na Slovensku oveľa horšie...
    publikované: 13.01.2011 07:53:05 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  19. keby...som dokázala vrátiť čas
    len dva roky doradu!!!Ach Bože...
    publikované: 13.01.2011 07:55:29 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  20. keby...som dokázala vrátiť čas
    len dva roky dozadu!!!Ach Bože...
    publikované: 13.01.2011 07:56:32 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  21. mito
    a dozadu-oprava
    publikované: 13.01.2011 07:58:36 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014