Žijem...vn...ika

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O vzťahoch-pokračovanie.

Neale Donald Walsch       O vzťahoch(2). 

...hlavné myšlienky z knihy...

Problémy pre ktoré ľudia zvyčajne vstupujú do súbojov kto z koho,pri presadzovaní si svojho,všeobecne súvisia s tým,že partneri vlastne nemajú pre seba dostatok času,že sú k sebe neprístupní a že si netolerujú svoje aktivity a záujmy.
Inými slovami:"Netráviš so mnou dosť času!"

Pravda je taká,že si vyžadujem tvoju pozornosť.Chcem,aby si sa mi venoval a trávil čas so mnou.

Pre mňa je vo vzťahu najdôležitejšia transparentnosť,priehľadnosť-aby som bol pre svoju partnerku takpovediac čitateľný.
Takže toto,presne toto je pre mňa vo vzťahu tou najväčšou výzvou-vlastná transparentnosť;a to najmä voči niekomu,komu v živote bezvýhradne dôverujem.

Myslím,že moje obavy,či budem vo vzťahu vždy celkom priehľadný,majú korene v dávnej,veľmi dávnej minulosti,v prastarom ľudskom strachu z Boha.
Myslím si,že ten hlboký strach,ktorý sa ukrýva v našom vnútri,strach,že sa nám všetko spočíta,strach,že zostaneme nepochopení a napokon aj potrestaní Božou mocou,sa v našom živote prenáša  na ďalších a ďalších ľudí:na našich partnerov,na našich blízkych a milovaných,na našich kolegov v práci,na každého,s kým vo svojom živote prichádzame do styku.

Túžim po takom priateľstve s Bohom,po takom priateľstve so životným druhom a vôbec so všetkými tými, ktorých mám rád a sú mi blízky,že pokojne môžem pred nimi zostať nahý-mentálne i fyzicky-a povedať:"Neexistuje nič,čo by som mal pred vami skrývať,nemám nijaké zastierané,či bočné úmysly,nijaké rafinované plány.Taká je moja pravda,čistá pravda,a to je vlastne VŠETKO."
Práve o toto sa usilujem vo svojom živote-je to pre mńa zároveň aj tá najväčšia a dennodenná výzva.

Celá tá obrovská zmena,čo sa so mnou udiala,je spätá s láskou k samému sebe,z ktorej potom pramení aj tá ohromná a ohromujúca láska k iným ľuďom,lebo:"Ak máme radi samých seba,potom môžete mať radi aj iných."

Existuje päť úrovní pravdy:

Na prvej úrovni je pravda,ktorú vravíte sami o sebe.Ľudia klamú doslova aj sami seba.

Druhú úroveń tvorí pravda,ktorú vravíme sami sebe o iných.

Tretia úroveń,keď vravíme pravdu o sebe iným.

Na štvrtej úrovni je to zas pravda,ktorú vravíte o niekom inom iným-samozrejme,tú "svoju"pravdu.

A napokon máme ešte piatu úroveň,na ktorú sa dostaneme vtedy,keď vravíte pravdu všetkým a o všetkom.

Ak dokážete zvládnuť týchto všetkých päť stupňov pravdy,tak potom ste zdolali päť pomyselných schodov do neba,lebo nebo je miesto,kde sa už viac nemusí klamať.


Ja sa nazdávam,že prežívať a preciťovať viac lásky sa určite dá aj bez akejkoľvek bolesti.
Ak ma opustí milovaná osoba,ani to nie je dôvod na bolesť,pretože aj cez takúto skúsenosť objavujem samého seba,hodnoty svojej osobnosti,svoje čaro.

Moja najlepšia a úprimne mienená rada všetkým,krtorí si do života hľadajú stáleho spoločníka,alebo sa vo svojom živote usilujú o niečo,na čom im skutočne záleží,znie:
utvorte si špecifickú predstavu o tom,koho alebo čo v živote hľadáte,áno,zaiste-ale pozorne si pritom všímajte to,či k vám dobro neprichádza v takej podobe,akú vôbec,ale vôbec neočakávate.
A vtedy ho neodvrhujte,nepovažujte za neprijateľné,či nevyhovujúce.
Ľudia neraz nachádzajú to svoje životné dobro,to,po čom túžia,priamo pod nosom,no predtým ho nevideli,lebo nechodili s otvorenými očami.

Moja matka kedysi vravievala:"Skús to;no len to skús."
Tak to,prosím vás,skúste!
Možnože objavíte raj už tu na zemi.
No a zároveň ponechajte istý priestor aj Bohu,aby vás presvedčil o Svojej tvorivej dokonalosti.

Tak ako som sa kedysi v živote usiloval čo najšpecifickejšie sa vo svojich predstavách zamerať na to,čo chcem-či už išlo o prácu,o partnerku,alebo hoci o nové auto-tak postupom času,čím som starší,poľavujem a celkom upúšťam od tých svojich niekdajších špecifických nárokov.Naozaj som sa naučil na nič sa silou-mocou upínať-nech je tak,ako dal Boh.A tak som prišiel nato,že v živote ma skôr,či neskôr takmer s určitou nevyhnutnosťou postretajú hotové zázraky,ktoré sa pritom spočiatku vôbec nejavia v takej podobe,ako som si pôvodne predstavoval.
A tak nech len príde,čo prísť má...
Hovorí sa tomu prežívať život bez očakávaní.

Nekladiem si podmienky,ako by si mala vyzerať,akú máš mať povahu,charakterové vlastnosti,telesné miery či výšku konta...alebo čokoľvek iné,čo ti nesmie chýbať.
Skutočná láska nepozná nijaké podmienky.

Láska vychádza výlučne z nás a k nám sa i vracia.

Všetky moje utkvelé predstavy sú len číre výmysly.
Keď sa tých svojich výmyslov zbavím,nič mi nestojí v ceste nachádzať pravé poklady doslova všade-v ľuďoch,o ktorých by som nikdy predtým ani len nebol tušil,že sa raz s nimi zblížim,vo veciach,o ktorých by som si nikdy predtým nebol pomyslel,že v nich raz nájdem zaľúbenie.

"Čo mám len robiť,aby to raz a navždy fungovalo?"
Bude vám to vychádzať,ba dokonca po celý čas,lenže možno iným spôsobom,ako ste pôvodne predpokladali.

Dnes už nenariekam nad tým,čo mi nevyšlo,ani si nič nezazlievam a vôbec to nepovažujem za tragédiu-nuž čo, stalo sa,vravím si,veď naozaj len vďaka tomu som potom mohol prežívať všetko to,čo v mojom živote nasledovalo.A tak som prišiel na to, že celý náš vesmír funguje neobyčajným spôsobom,a ak ho ja za to nebudem odsudzovať či zatracovať a ponechám nań,ako veci zariadi-nech sa teda stane,čo sa stať má-tak potom dozaista objavím ten vnútorný pokoj a prebudím tú radosť zo života,čo kdesi vo mne driemu odjakživa.

Existujú zväzky ľudí rovnakého pohlavia,v ktorých dotyčné osoby žijú spolu taktiež v duchu otvorených prejavov lásky a spolupatričnosti.
Nazdávam sa však,že klasický manželský zväzok muža a ženy pretrvá navždy.
Rozhodnutie prestať s odsudzovaním a zaznávaním spomínanýyh foriem súžitia bude predstavovať obrovský zvrat v sociálnej evolúcii ľudstva.
Jednoducho sa prestaneme navzájom odsudzovať pre svoju rozdielnu voľbu,pre svoju inakosť,pre to,čomu sme dali vo svojom živote prednosť,a konečne si povieme:"A nemohli by sme sa dohodnúť,že sa vôbec nemusíme zhodovať?"

Intolerancia či netolerantnosť má svoje posledné dni na tejto planéte spočítané.
Nové vzťahy zasiahnu a ovplyvnia politiku,ekonomiku i náboženstvo;všade,na každej úrovni spoločenského života zavládnu nové vzťahy a,samozrejme,neobídu ani lásku a city.

Boh vraví,že každá forma vzťahu,ktorá sa vyznačuje prejavmi úprimnej a pravej čírej lásky,má svoju opodstatnenosť.A že tie prejavy lásky sú skutočne úprimné a nefalšované,spoznáme podľa toho,že v takom vzťahu  nikto nikomu NIKDY neubližuje.

Už sme tu raz zažili časy,keď sa vyhlasovalo,že akékoľvek ľúbostné spolčovanie a súžitie s osobou inej rasy je nesprávne a nežiadúce.Boli časy,keď sa za nesprávne a nežiadúce považovalo ľúbiť a zobrať si niekoho,kto je iného náboženského vierovyznania.
Aj dnes sa však ešte nájdu ľudia istých rás a náboženstiev,ktorí spomedzi seba vylúčia a odvrhnú svojho blízkeho len preto,lebo ľúbi niekoho,kto "nie je ako oni".

Našim poslaním ako tvorcov novej spoločnosti je spoznávať a nastoliť taký vzor,či ak chcete,systém,taký nový sociálny,duchovný a politický model,ktorý nám nebude zabrańovať ľúbiť sa navzájom tak úprimne,otvorene a prirodzene,ako to cítime v hľbke svojich duší.

Čo sa týka lásky a citov,tento svet už dlho čaká na opätovný príchod svojho záchrancu a spasiteľa.
A ten je už tu.Sedí tu.../teraz pred PC :-)/
Tými spasiteľmi ste totiž vy.
Tí ľudia,ktorí vidia tento svet taký,aký je,sa pýtajú:"A prečo?"
No tí,ktorí ho vidia taký,akým by mohol byť,vravia:
"A prečo nie?"

Kedysi sme vedeli žiť bez očakávaní,bez strachu a obáv,bez nárokov a bez potreby mať nad niekým prevahu,či byť lepší ako ostatní.
Ak sa dokážeme vrátiť späť na túto úroveň svojho bytia a takéto prežívanie života,budeme vedieť napravovať a skvalitňovať nielen svoje vlastné životy,ale aj celý tento svet.
Buďte požehnaní.




rôzne...prevzaté | stály odkaz

Komentáre

  1. Ve eN
    čítam..
    hlboké myšlienky plné lásky
    publikované: 06.06.2011 21:30:38 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Milá radosť
    - sú to také výpisy pre mňa...a som rada,že to aj tebe ničo hovorí...:-)
    publikované: 07.06.2011 06:42:27 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  3. no...-niečo !
    tie preklepy :-)-zmenili by aj význam...
    publikované: 07.06.2011 06:45:20 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014